11.09.2017

Ticari  iş  birliği ve yatırım imkânlarına ilişkin  görüşme ve  inceleme yapmak üzere Uşak’a gelen Ruanda Büyükelçisi H.E. Williams NKURUNZIZA Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulunu ziyaret etti.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’n da gerçekleştirilen toplantıya; Ruanda Büyükelçisi Williams NKURUNZIZA ve beraberindeki heyet, Uşak Milletvekilleri Alim TUNÇ, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S. Selim KANDEMİR ve UTSO Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda Türkiye ve Uşak’ın; sanayi ve ticareti, ulaşımı, pazar ağı, endüstriyel alandaki yatırım oranları masaya yatırılarak, iki ülke arasındaki ticaretin artırılması yönünde görüş birliğine varıldı.

Büyükelçi Williams NKURUNZIZA, Ruanda’nın yüksek oranda ithalata bağlı bir ülke olduğunu, en fazla ithalatın Türkiye’den yapıldığını belirterek, Türkiye’deki ve Uşak’ta ki işletmeler ile iş birliği yapmayı istediklerini ifade etti. Özellikle, tekstil, battaniye, halı, kilim, deri, seramik, gıda sektörlerine yönelik potansiyel yatırım ve iş birliği imkânlarının bulunduğunu belirten Büyükelçi, bu sektörlerin Uşak’ta bulunması sebebiyle, özellikle şehrimizi ziyaret ettiklerini söyledi. Ayrıca, Ruanda’nın, Afrika’nın gelişmekte olan ikinci ülkesi olduğunu, zengin hammadde kaynaklarına sahip bulunduğunu, ancak bu hammaddeleri değerlendirebilecek endüstrinin eksik olduğunu söyledi. Bu nedenle, Uşak’taki işletmeleri, ülkelerinde yatırım yapmaya davet etti. Bunun yanı sıra, Türkiye’den ithal edilen ürünlerin birçoğunun Uşak’tan temin edilmesine yönelik iş birliği yapmak istediklerini vurguladı.

Ziyarette Afrika’nın tüm ülkelerinin keşfedilmeyi bekleyen eşsiz birer hazine olduğunu söyleyen UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim KANDEMİR, “Afrika’nın gelişen ülkeleri arasında Ruanda dikkat çekiyor. İthalatına baktığımızda tahıl ürünleri başta olmak üzere elektrikli makina, makina aksamı ve parçaları, motorlu taşıtlar, yedek parça, demir-çelik ve ecza ürünlerinin başı çektiğini görülürken İhracat ürünü ise kahve ve çay olarak öne çıkıyor. Ülkemizin 2016 yılında Ruanda ile ticareti 45 milyon dolara ulaştı. Ancak bu, olması gereken düzeyin çok altında. Bizler üreten sanayici iş adamları olarak, ülkemizin ticaret hacmini arttırmak için daha çok çalışmalıyız. Çünkü hem Ruanda hem de Türkiye daha fazlasını gerçekleştirebilecek potansiyele sahip” dedi.

İki ülke arasında atılması gereken adımlar olduğunu da vurgulayan KANDEMİR, “Vize Muafiyeti, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması, Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Serbest Ticaret Anlaşmaları da bir an önce imzalanarak ticari ilişkilerimizin hukuki altyapısını tamamlamalıyız, şunun da altını çizmek isterim ki, bizler her anlamda yanınızda olmaya ve İkili ticari ilişkilerin daha iyi seviyelere gelmesi adına UTSO yönetimi ve üyeleri olarak iş birliğine hazırız” ifadelerini kullandı.

UTSO’da ki görüşmelerin ve karşılıklı iyi dilekler ile hediyelerin sunulmasının ardından, toplantı sona erdi.12 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek olan programda ise, Uşak’ta faaliyet gösteren üye işletmeler, fabrikalara inceleme ziyareti planlanmaktadır.