23.10.2017

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası(UTSO) Kadın Girişimciler Kurulu’nun, Uşaklı kadınlara düzenlediği Meme Kanserinde Farkındalık Semineri UTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

Seminerde Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Bülent ÖZDEMİR ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökben YÜKSEL meme kanseri ve menopozun meme kanseri üzerindeki etkisi gibi konularda detaylı bilgiler verdi.

Meme Kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Bülent ÖZDEMİR;” Her kadın 20 yaşından sonra kendini ayda bir kez muayene etmeli. Bu muayene, adet başlangıcından 5-7 gün sonra hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı. Kendini düzenli olarak muayene eden her kadın belli bir süre sonra kendi memelerini tanıyor ve normal meme dokusunun özelliklerini öğreniyor. Böylece yeni ortaya çıkan kitleleri erken dönemde fark edebilecek duruma geliyor” dedi. Kadınların özellikle 40 yaşından sonra tarama periyodlarını sıklaştırmaları gerektiğini belirterek, “Ailesinde kanser öyküsü bulunanlar ve genetik meme kanseri riski altında olanlar ise 25 yaşından sonra ilk ultrasonografilerini yaptırmalıdır dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökben YÜKSEL, seminerde menopoz hakkında ayrıntılı bir sunum yaparak; "Ülkemizde menopoza girme yaşı yaklaşık 47-49 yaş, dünyada ise 50-52 yaş civarındadır. Menopoza giriş birdenbire ve aniden olmamakta yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkmaktadır. 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basması ve terlemeler, psikolojik değişiklik ortaya çıkmaya başlar” dedi.

Seminer bayanların merak ettikleri konulardaki sorularının Medical Park Uşak Hastanesi doktorları tarafından cevaplanması ardından, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı eşinin ve UTSO Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin seminere konuşmacı olarak katılan doktorlara teşekkür çiçeği sunmasıyla son buldu.

Seminer hakkında değerlendirmede bulunan UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir; ”Fedakârlığı, sevecenliği, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sunan kadınlarımızı, ekonomik faaliyetler başta olmak üzere hayatın her alanında etkin bir şekilde görmek sevindiricidir. Toplumumuzun temel taşı kadınlarımızda farkındalık yaratmak adına zaman zaman sağlık söyleşileri düzenliyoruz. Bilinçli kadınlar aile hayatında, sosyal hayatta, iş hayatında toplumumuzun gücüne güç katacaklardır’’ dedi.