26.01.2018

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda Uşak üniversitesinden, organize sanayi bölgelerinden ve özel sektörden temsilcilerinin bir araya geldiği “Sektörel İhtisas Komisyonları”, Seramik Sektörü sorun ve çözüm önerileri toplantısı ile devam etti.

UTSO Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Güngör başkanlığında toplanan ihtisas komisyonunda, seramik sektörünün sorunları; özellikle enerji maliyetlerinin yüksek olması, lojistik sıkıntıları, kalifiye eleman yetersizliği, maden kaynaklarının araştırılmasında devlet desteği konuları görüşüldü. Ayrıca toplantıda, katma değer açısından önde gelen sektörler arasında yer alan seramik sektörünün ihracattaki önemi ve buna istinaden sağlanabilecek ihracat teşvikleri hakkında da görüşüldü.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, sektörün ülkemizde ithal bağımlılığı en az olan sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek; “Seramik sektörü yerli hammaddeler kullanarak ülkemiz ekonomisine önemli ölçüde katma değer kazandıran bir iş koludur. Ülkemizde, Seramik Sanayi 1950 yılların başında kurulmuştur.  1990 yıllarda ise modernize olan sektör, dünya ile yarışır hale gelmiştir. Ülkemiz, seramik kaplama malzemeleri üretiminde Dünya’ da 8.,Avrupa’ da 3. ülke konumundadır. İhracatta ise, Dünya’ da 5. büyük ülke olarak önemli bir söze sahiptir. İhtisas komisyonları toplantımızla, “sektörde  ülke genelindeki payı %28 olan ilimiz kapasitesini arttırabilmek için neler yapabiliriz?, sektörün sorunları nelerdir?, sağlanabilecek destekler ve çözüm önerileri nelerdir?” gibi konulara değiniyoruz. Seramik sektörü, yatırım maliyetleri ve geri dönüş süreleri açısından, yatırımcıya destek sağlanmadan yatırım alınabilecek bir konumda değil. Sektörün sağlıklı bir perspektifte gelişmesi için enerji maliyetleri konusunda olsun, lojistik konusunda olsun verilecek destekler oldukça önemlidir. Oda olarak toplantılar sonucu tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerilerini rapor halinde ilgili kurumlara ileteceğiz” dedi.