20.02.2018

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı İsmail Karaman’ın başkanlığında, UTSO Meclis Üyelerinin katılımıyla oda hizmet binasında gerçekleştirildi. Karaman, Afrin’de gerçekleştirilen Zeytindalı operasyondaki şehitlerimize rahmet ailelerine başsağlığı dileyerek, operasyonda görev alan Mehmetçiğimizin yollarının muzaffer olması temennisinde bulunarak, Şubat ayı gündemini açtı.

UTSO’nun Şubat ayı meclisine, arabuluculuk sistemi ve avantajları konusunda bilgi vermek üzere Uşak Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Ahmet Çoban katıldı. Çoban; “Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar” dedi. Çoban,  sürecin mahkemeye göre daha kısa sürdüğünü ve dava boyunca yapmak zorunda kalınacak masraflardan (tebligat, bilirkişi, tanık, keşif vb. masraflar) tasarruf edildiğini de belirtti.

Bilgilendirmenin ardında UTSO Şubat ayı olağan meclis gündemi değerlendirildi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim KANDEMİR aylık gündemi değerlendirdiği konuşmasında dünya, ülke ve ilimiz ekonomisine değindi. Kandemir konuşmasının başında,  Zeytindalı Operasyonu şehitlerine rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek “ En büyük dileğimiz tüm askerlerimizin sağ salim ve başarıyla geri dönmesi” dedi. Ocak ayı verilerinin ülke ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Kandemir; “Ocak ayı toplam ihracatımız, % 10,8 artarak ihracat tarihimizin en yüksek rakamlarından biri olarak 12 milyar dolara ulaştı. İthalatımız 38.1 artarak 21.5 milyar dolar oldu. On iki aylık ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 oranında artış ile 158.3 milyar dolar oldu. İhracattaki artışların üretim artışlarının işareti olduğunun bir göstergesidir. Bu memnuniyet verici tablonun önümüzdeki dönemde devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. Ülke ekonomisi atılım dönemindeyken hükümetinde istihdam teşvikleri ile olsun, yatırım ortamını iyileştirmek için açıklanan yeni reform paketi ile olsun sanayici ve işadamlarını desteklediğine dikkat çekti.

Oda olarak, 2018 yılında da üyelerini dünya pazarlarıyla buluşturma noktasında sıçrama gerçekleştirmeyi hedefleyerek organizasyonlar planladıklarını belirtirken, “2018 yılı içerisinde ticarette de firmalarımıza rekabet gücü kazandıracak ve destek mekanizmalarını harekete geçirecek projelerin hazırlıklarına başladığımızın müjdesini vermek istiyorum. Bu çalışmalarımıza gerçekleştirdiğimiz sektörel ihtisas komisyonları toplantılarımız büyük yön verecektir diye düşünüyorum” dedi.

Kandemir konuşmasına, 23-24 Şubat’ta Ekonomi Bakanlığının sağladığı destekler, ithalat ve ihracatta yaşanan sorunlar, yatırım teşvik kapsamları gibi konularda bilgilendirmeler ve görüşmeler gerçekleştirmek üzere 14 kişilik bir heyetin ziyaret edeceği bilgisini vererek son verdi.

Başkanın Aylık Değerlendirmesi Subat_degerlendirmesi