Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı firmaları temel dış ticaret işlemleri, ihracatta sağlanan devlet destekleri ve potansiyel ihraç pazarları hakkında bilgilendirme amacıyla yurt sathında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonuyla ‘’Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri’’ düzenliyor.

Özellikle ihracatçı firmaların, güncellenen ve yeni yürürlüğe konan destek mekanizmaları hakkında bilgilendirilmesini amaçlayan program Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda UTSO üye firma sahipleri ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Tasarım Destekleri Dairesi Başkanlığı Şube Müd. V. Gülay Babadoğan Tarakcıoğlu ihracata yönelik destekleri ve süreçlerini anlattı. Tarakçıoğlu, yurt dışı marka ve tasarım desteklerindeki son gelişmeleri anlatırken, Turquality programının dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olduğunu belirterek, bu programla ağırlaşan rekabet şartlarında güçlü global Türk markalarının oluşturulmasının teşvik edildiğini belirtti. Tarakçıoğlu, program kapsamında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescilinde tanıtım, reklam ve pazarlama, sertifikasyon ve danışmanlık gibi alanlarda desteğin verildiğini kaydetti.

Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük ve Ticaret Uzmanı Fulya Atuğ Hamamcıoğlu gümrük mevzuatı, uygulamaları, ihracat yolları, süreçleri ve KDV iadeleri gibi başlıklara değindi. Hamamcıoğlu bakanlık tarafından bürokrasiyi azaltan, işlemleri basitleştiren ve daha etkin bir gümrük denetimi sağlayan Tek Pencre Sistemi, Konteyner ve Liman Takip Sistemi ve Liman Tek Pencere Sistemi gibi uygulamalarımın hayata geçirildiğini belirtti. Hamamcıoğlu, TOBB tarafından basımı ve dağıtımı yapılan ATR Dolaşım Belgesi, Menşe İspat Belgesinin elektronik ortamda onay imkanı sağlayan MEDOS sistemi hakkında da bilgi verdi.

Programda en son olarak Türk Eximbank Uzmanı Salih Kayhan Türk Eximbank ihracat kredi sigorta ve garanti programları hakkında bilgilendirmede bulundu. Amaçlarının; ihracatın geliştirilmesi, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi, ihracat pazar payı artışı, ihracatçılara rekabet gücü kazandırmak ve güvence sağlamak olduğunu belirten Kayhan, daha uzun vadeli ihracat yapabilme, yeni piyasalara güven içinde girebilme, Türk Eximbank kredilerinde faiz indirimi ve Türk Eximbank kredilerinde teminat gösterebilme özellikleri hakkında detaylı bilgileri paylaştı.

Program katılımcıların sorularının cevaplanması ile son buldu.