13.06.2019

Dünyaca ünlü ressamların eserlerinde yer verdiği, Avrupa’da sarayları süsleyen ve yabancı devlet büyüklerine hediye olarak takdim edilen Uşak halısının coğrafi işaret tescili ile ilgili bir dizi denetleme yapıldı.

Uşak Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’ne bağlı Dokurevi, Nomad Halıcılık San. Ve Tic. A.Ş. ile Günay Tekstil Kimya Gıda San. Tic. Ltd. Şti.’nin Uşak halısı için yaptığı üretimlerin incelendiği denetlemede, metrekare başına düşen ilmek sayısı, dokumada kullanılan düğüm tarzı, kullanılan iplik ve boya özellikleri, üretilen halının motif ve desen özelliklerinin yukarıda belirtilen koşullara uygunluğun sağlanıp sağlanılmadığı incelendi.

Sonuçları Türk Patent Enstitüsü’ne raporlanacak olan denetim için oluşturulan heyette; Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Naci Utku Yumuşak, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Sevil Arslan, Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Hasan Akdağ, UTSO Coğrafi İşaretler Danışmanı Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener ve konuyla ilgili diğer yetkililer yer aldı.

Yapılan denetimlerde, 3 işletmenin Uşak halısı üretimi için yeterli görülürken, yeni kurulacak firmalar ise denetleme heyetine başvurarak, şartları yerine getirmek adına denetim talebinde bulunacak ve onay alması durumunda üretim yapabilecek.