24.12.2019

Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)’nin organizasyonuyla her yıl düzenlenen ‘’Ticaret Bakanlığı Bilgilendirme Toplantısı’’,  Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı her yıl ülke genelinde firmaları temel dış ticaret işlemleri, ihracatta sağlanan devlet destekleri ve potansiyel ihraç pazarları hakkında bilgilendirme amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonuyla toplantılar düzenlemektedir.

Bu yıl UTSO ‘da gerçekleştirilen toplantıda, Çin Halk Cumhuriyeti Pazarına İhraç İmkanları, Rusya Pazarına İhraç İmkanları, Ticare

t Bakanlığı tarafından İhracatta Uygulanan Destek Programları ve Türk Eximbank İhracat kredi Sigorta ve Garanti Programları konularına değinildi.

Toplantının birinci bölümünde;  Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzman Yardımcısı Gökberk Sönmez,  uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, E- ticaret sitelerine üyelik desteği, pazara giriş belgelerinin desteklenmesi, Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin desteklenmesi ile yurt dışı birim marka ve tasarım destekleri, yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarına verilen destekler hakkında bilgiler aktardı.

İkinci Bölümde ise; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Halit Oral Akbay Rusya pazarına ihracat şartları, avantajları, dezavantajları konularını aktarırken, Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürlüğü İhracat Geliştirme Uzmanı E. Çiğdem Kemahlı Kaleli Çin pazarına ihracat imkanları konularına değindi.

Toplantının son bölümünde ise;  Türk Eximbank Uzmanı Muhammet Afşar, ihracat kredi sigorta ve garanti programları hakkında bilgilendirmede bulundu. Afşar Eximbank’ın amacının;  ihracatın geliştirilmesi, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi, ihracat pazar payı artışı, ihracatçılara rekabet gücü kazandırmak ve güvence sağlamak olduğunu belirtti. Türk Eximbank kredileri ve Türk Eximbank kredilerinde teminat gösterebilme özellikleri hakkında detaylı bilgileri paylaştı.

Program katılımcıların sorularının cevaplanması ile son buldu.