06.08.2020

UTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Güngör, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Meclis Başkanı Muhittin Savranoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Deri ve Deri Ürünleri Sanayi Meclisi toplantısına katıldı.

Toplantıda, Meclis Üyelerinden oluşturulacak bir çalışma grubu ile  “Deri ve Kürk” terimlerinin koruma altına alınarak suni, vegan  vb. malzemelerle “Deri ve Kürk” terimlerinin birlikte kullanılmamasını sağlanmak üzere bir çalışma yapılmasına ve ilgili Bakanlıklara sunulmasına karar verildi.

Ayrıca, ham deri fiyatının et fiyatını artırdığı ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda; cari fiyatlarla canlı hayvan, elde edilen et ve elde edilen ham deri şeklinde hesaplama yapıldığından ham derinin payının %1,5 civarlarında olduğu ve bunun da et fiyatlarının yükselmesine etkisinin olamayacağı belirtildi.

Sektörün ürünlerindeki KDV farklılıkları, üretimde kullanılan makinelerin KDV oranları ve bazı ürünler ile kimyasallar üzerindeki ÖTV yükü ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonucu konunun Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde takip edilmesi karara bağlandı.