09.11.2021
 
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, iş hayatında çıkan uyuşmazlıkları, mahkeme öncesi ve mahkemelik olan uyuşmazlıkları bünyesinde kurduğu “Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi” ile, daha kısa sürede ve ekonomik olarak taraflar arasında anlaşma sağlayarak çözecek.
 
2015 yılından itibaren Türkiye genelinde mahkemelerdeki iş yükünü azaltmak ve uzun süren davaların kısa sürede sonuca bağlanması için yaygın hale gelen “Arabuluculuk ve Tahkim” uygulaması, TOBBUYUM Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi işbirliği ile Uşak Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde de faaliyete geçiyor.
Bu kapsamda, ticari, tüketici ve işçi-işveren, alacak-verecek uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden, UTSO’da kurulan uyuşmazlık çözüm merkezi sayesinde, daha kısa sürede çözüme bağlanacak. Böylelikle taraflar mahkemelerde çok fazla vakit kaybetmeyecekler.
 
UTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nde ilk olarak arabuluculuk mekanizması işleyecek ve tarafların bu aşamada anlaşamaması durumunda da, yine tarafların özgür iradesiyle tahkim devreye girecek. Aralarında arabulucu avukat ve söz konusu uyuşmazlıkla ilgili bilirkişi statüsündeki ilgililerin yer alacağı tahkim kurulu, uyuşmazlıkla ilgili hakemlik yapacak. Taraflar burada da anlaşamazlarsa, tahkim aşamasının ardından mahkemeye gidebilecekler. Uygulama, yargıdaki iş yükünü hafifletirken, ticari anlamda da uzun yıllar devam eden davaları daha kısa süreye indirgemesi, ticari hayatın aksamadan devamını sağlayacak.